Ben je op zoek naar een kolfapparaat? Dan is het belangrijk om te kiezen wat het beste bij jou en jouw situatie past. Jouw persoonlijke voorkeuren en comfort staan voorop. Toch zijn er een aantal praktische zaken waar je zeker rekening mee kunt houden:
1. Wat is het doel van het kolven?
Wil je je melkproductie op gang helpen of stimuleren? Dan is een krachtige, professionele borstkolf de beste optie. Kolven om af en toe stuwing te verlichten? Dan voldoet een handkolf meestal prima.
2. Hoe vaak en hoelang wil je gaan kolven?
Ben je van plan om dagelijks en gedurende meerdere weken of maanden te kolven? Kies dan voor een elektrische kolf – die is efficiënter en gebruiksvriendelijker bij frequent gebruik. Voor incidenteel gebruik volstaat een handkolf.
3. Hoeveel tijd heb je per kolfsessie?
Kolven op je werk en weinig tijd? Dan is een dubbelzijdige elektrische kolf ideaal – zo bespaar je tijd én energie. Als je thuis ruim de tijd hebt, kun je prima uit de voeten met een enkelzijdige elektrische kolf of een handkolf.
4. Kun je ontspannen tijdens het kolven?
Sommige kolven maken veel geluid, wat ontspanning lastig kan maken. Rust en comfort zijn belangrijk bij het kolven, dus denk na over hoe gevoelig je hiervoor bent.
5. Past het borstschild goed?
Een goed passend borstschild is essentieel om te voorkomen dat je tepels of het borstweefsel geïrriteerd of beschadigd raken. Niet elk model biedt verschillende maten borstschilden. Heb je kleinere of grotere tepels dan gemiddeld? Check dan vooraf of er een geschikte maat beschikbaar is.
6. Is het kolfapparaat BPA-vrij?
Let erop dat het apparaat geen BPA bevat. BPA (Bisfenol A) is een chemische stof die wordt gebruikt in sommige soorten plastic en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan invloed hebben op hormonen, vruchtbaarheid en de ontwikkeling van baby’s. Kies daarom altijd voor een BPA-vrij model.